עשרת הדברות לסוחר היומי- מאת משה דואני
1. היה נכון לשלם שכר לימוד:
לימודים אקדמאיים במכללה ממוצעת עולים בין 10-20 אלף שקלים בשנה. זו העלות של רכישת מקצוע. גם אם ברצונך לעסוק ב DAYTRAIDING, עליך להיות מוכן לשלם שכר לימוד. העיסוק במסחר יומי מצריך, בתור התחלה, שעות התבוננות במסך המסחר, הבנה בסיסית בכלכלה ומתמטיקה וחוש למסחר. בנוסף, חשוב להיות מודעים לכך, שכפי הנראה התנסותך הראשונית בשוק תעלה כסף. זהו שכר לימוד לגיטימי שעליך להיות מוכן לשלם. זאת בתנאי כמובן, שלמדת מפעילותך והתייעלת בשיטת המסחר שלך.
2. התחל לסחור "בקטן":
אבולוציה של סעיף 1. שוק ההון בכלל והמסחר היומי בפרט הם מהפעילויות המרגשות, המתגמלות (או הקונסות) ביותר הקיימות. אין מקצוע בו כישוריך או העדרם מתבטאים בעצמה ובאופן מיידי כל-כך בכיס שלך. לכן, אם הנך סוחר מתחיל, סחור בכמויות קטנות. אפילו מינימאליות. אם ייצרת הפסדים, התייחס לכך בכובד ראש כאילו הפסדת הון ונסה להבין למה הפסדת (לפחות בפועל שילמת שכר לימוד זול). אם הרווחת באופן סיסטמאתי ולאורך זמן – תתחיל לשקול להגדיל כמויות.
3. מצא את דרך עבודה המתאימה לך:
אופי הפעילות של סוחרי יום לא חייב להיות דומה. ישנם סוחרים רבים שפעילותם שונה בתכלית האחד מהשני, וכל אחד מהם מתפרנס בכבוד רב. יש סוחרים המגיבים לכל תנועה ותנודה בשוק ומחוברים למסך המסחר ממש באינפוזיה. אחרים "קוראים" את המגמה הראשית של השוק או של נייר ספציפי ולוקחים פוזיציה תוך התעלמות מתנודות קטנות. יש אין סוף גישות ושיטות. עליך להתנסות בכמה שיטות מסחר ולמצוא את זו שהכי מתאימה לך.
4. למד משגיאותיך:
וחשוב אף יותר – קבל את העובדה שהפסדים הם חלק מהמשחק.. סוחר יומי טוב יכול להתפרנס בכבוד רב מפעילות המסחר. לכן, הגיוני שהמקצוע אינו קל. דרוש זמן לימוד, כישורים וניסיון, כמו כל מקצוע מתוחכם אחר. לא ניתן לסחור תקופת זמן ארוכה (אפילו שבוע) בלי לטעות. אי אפשר להרוויח בכל פעולה של קניה ומכירה. לכן, סחור בקטן (סעיף 2) ואם טעית – לא נורא – מבחינת הנזק הכספי, אולם אל תפסיד גם את השיעור. שב ולמד בכובד ראש מדוע הפסדת, או מדוע השוק או ניר הערך לא התנהגו כפי שצפית.
5. הכר את השוק או את הנכס בו אתה סוחר:
זו בעצם כל התורה על רגל אחת. אפילו סבתא שלי תרים גבה אם היא תשמע ברדיו ששוק המעוף עלה ב- 5%, אבל גם בשוק רגוע יכולה מחירה של אופציית קול על מדד המעוף לזוז בעשרות אחוזים במהלך יום מסחר אחד. לכן, חשוב מאוד להכיר ככל האפשר את השוק בו אתה סוחר, הנכסים העיקרים המרכיבים אותו, מי הם השחקים המרכזים? (סוחרי יום? קרנות נאמנות? משקיעים זרים?). אירועים חריגים, גרפים, נתונים הסטורים, כל מידע כזה יכול להיות רלוונטי.
6. שאף לעבוד בצורה נטולת רגשות בשוק:
סוחרים נתקפים לפעמים בתחושות לא רציונאליות. תחושות כמו "השוק נגדי", "הם עושים לי דווקא", "יעשו לי הפוך על הפוך" הם תחושות אשר מונעות מהסוחר את היכולת לעבוד בצורה נטולת רגשות. רגשות מפריעות לסוחר לראות את התמונה המציאותית וגורמות לו להיכשל בביצוע פעולות אשר אינן מחויבות המציאות אלא מחויבות הרגש. גם סוחרים מנוסים ועתירי הצלחות וכסף מכירים את אותה הרגשה פרנואידית כאילו השוק פוקח עליהם עין ו"עושה להם דווקא" (עלול להיות נכון אם פעלת בנכס שהפעילות בו דלה יחסית וכמעט כל ציטוט על המסך הוא שלך). סביר להניח שפשוט לא הולך לך היום, יש לקבל זאת בהבנה.
7. היה ממושמע:
הקפד לא לחרוג מדרך העבודה שבחרת לך גם אם אתה חושב שראית את "עסקת חייך". רוב אלו אשר מנסים לקנות את עולמם בשנייה – עלולים לאבד אותו באותו הרף. חוק זה הוא חוק חשוב ביותר והוא גם הקשה ביותר ליישום. לסוחרים יש נטייה להיכנע לפיתויים שהשוק זורק לפתחם כל הזמן – פיתויים אשר מסיטים אותם מדרך העבודה שקבעו לעצמם ולא פעם מביאים להפסדים. התמדה ומשמעת בשוק ההון יעזרו לך להתמודד במצבי קיצון ומול פיתויים מכשילים.
8. אל תתווכח עם השוק:
אל תעז לחשוב אף פעם שאתה צודק והשוק טועה. חשיבה הזויה כזאת היא דרך בטוחה להפסיד כסף. דוגמא קלאסית למשפט לא רלוונטי של שחקן מפסיד היא " התחלתי עם 10 אלף שקלים, עכשיו יש לי 4 אלף שקלים עד שאני לא מרוויח את ה- 6 אלף בחזרה אני לא מוכר כלום". עבוד נקי מטרדות לא רלוונטיות. זכור, רווח או הפסד הם תוצאה ולא סיבה. אם אתה סוחר במניה שעל פי המידע הידוע לך אמורה להתנהג בצורה מסוימת אך התנהלותה בפועל שונה בתכלית, שקול את האפשרות שקיים מידע רלוונטי שאינו ידוע לך.
9. קבע STOPLOST ו TAKEPROFIT בהתאם לנכס בו אתה סוחר:
א. אל תקבע:" 2% הפסד או רווח ואני בחוץ". בתוחלת סביר שתפסיד במצב זה יותר מאשר תרוויח. על כן, קבע את יציאת הרווח גבוה מיציאת ההפסד. ב. התייחס להבדלים בין נכסים שונים. מנית מעוף נעה לרוב בטווח מקסימאלי של 5% ביום מסחר. לעומתם מניות דלות סחירות עלולות (או עשויות – בעיני המתבונן) לנוע גם בטווחים של עשרות אחוזים תוך דקות. לכן, יש לשים נקודות יציאה שונות עבור נכסים שונים ולהיזהר מקביעת נקודות יציאה לא מציאותיות.
10. כל הכללים לא רלוונטיים:
בסופו של דבר, היכולת להרוויח לאורך זמן בשוק ההון ממסחר יומי תלויה בראש ובראשונה באופיו של השחקן היומי. יש כאלו שעובדים לפי הכללים, אבל היכולת לסטות מהכללים ברגע הנכון אל מול פני השוק המשתנה, היא מה שמפרידה בין סוחר יום טוב לסוחר יום בינוני. היכולת להגיב לשינויים בזמן היא היכולת האמיתית שסוחר יומי צריך שתהייה לו. אסור לשכוח שכל המקצוע מושתת על העובדה שיש שינויים תמידים: במחירי הנכסים, באופי השחקנים, בזירה הגיאו פוליטית ובמצב האישי. השינויים התמידים מאפשרים לסוחר היומי לעבוד. זה לא מקצוע שמתאים למי שאוהב יציבות. מי שמחפש שוק יציב – שישקיע בפק"מים.
הסתייגות: אין לראות במאמר זה כייעוץ לרכישה או מכירת נכסים פיננסיים. המלצה זו אינה מתחשבת בצרכיו ובנתוניו הפיננסיים של כל אדם. העושה שימוש כלשהו בהמלצה זו, עושה זאת על אחריותו בלבד.